پارامترهای url و تأثیر آن بر سئو

اگرچه پارامتر URL در دست متخصصان باتجربه سئو ارزشمند هستند، اما اغلب چالش های جدی برای رتبه بندی وب سایت شما ایجاد می کنند. در این مقاله، ما رایج ترین مسائل سئو را که باید هنگام کار با پارامترهای URL مراقب آن باشیم، به اشتراک می گذاریم. اما قبل از آن، اجازه دهید در مورد برخی از تعاریف پایه صحبت کنیم.

پارامتر url

پارامتر url چیست؟

پارامترهای url که به عنوان رشته های پرس و جو (query strings) یا پارامترهای پرس و جو (query parameters) نیز شناخته می شوند، عناصری هستند که در URL های شما درج می شوند تا به شما در فیلتر کردن و سازماندهی محتوا کمک کنند.

برای شناسایی پارامتر url، باید به بخشی از URL که بعد از علامت سوال (؟) می آید توجه کنید. پارامترهای URL شامل یک کلید (key) و یک مقدار (value) هستند که با علامت مساوی (=) از هم جدا می شوند. اگر یو آر ال چندین پارامتر داشته باشد، با علامت (&) از هم جدا می شوند.

برای مثال می توانید در وب سایت های فروشگاهی با استفاده از کلید color، و مساوی قرار دادن آن با رنگ مورد نظر خود، محصولات را فیلتر کنید. به این ترتیب فقط محصولاتی با همان رنگ نمایش داده می شوند. برای این کار باید چنین عبارتی تایپ کنید: color=red?

چگونه از پارامتر url استفاده کنیم؟

پارامترهای URL معمولاً برای مرتب سازی محتوا در صفحه استفاده می شوند و این امر باعث می شود تا کاربران در بین محصولات و مطالب راحت تر حرکت کنند. رشته های پرس و جو به کاربران این امکان را می دهند که صفحه ای را مطابق با نیازهای خاص خود سفارشی کنند.

رشته های پرس و جو از پارامترهای ردیابی به همان اندازه رایج هستند. آنها اغلب توسط بازاریابان دیجیتال برای نظارت بر اینکه ترافیک از کجا می آید استفاده می شود. بنابراین آنها می توانند نحوه مشارکت پست های رسانه های اجتماعی، کمپین های مارکتینگ یا خبرنامه های ایمیلی خود را در بازدید از وب سایت پیگیری کنند.

ابزارهایی وجود دارند که می توانید به کمک آن ها پارامترهای مختلف را برای مواردی که در بالا به آن اشاره کردیم بررسی کنید. با این کار می توانید میزان مشارکت را بررسی کنید. در تصویر زیر، می بینیم که پارامتر شبکه های اجتماعی فیسبوک و کمپین تبلیغاتی هدف قرار گرفته و براساس جدیدترین کفش های یک فروشگاه مرتب شده است.

url parameter

پارامتر url چگونه کار می کند؟

طبق گفته گوگل، دو نوع اصلی از پارامترهای URL وجود دارد و نحوه کار آنها به نوع آن بستگی دارد:

  • پارامترهای اصلاح کننده محتوا (اکتیو) : پارامترهایی که محتوای نمایش داده شده در صفحه را فیلتر می کنند. برای مثال، «https://domain.com/t-shirts?color=black» صفحه را برای نمایش تی شرت های مشکی به روز رسانی می کند.
  • پارامترهای ردیابی (پسیو) : پارامترهایی که اطلاعات را ثبت می کنند، مانند اینکه کاربران از کدام شبکه آمده‌اند، روی کدام کمپین یا گروه تبلیغاتی کلیک کرده اند، و غیره. این پارامترها محتوای صفحه را تغییر نمی دهند.

به عنوان مثال، https://www.domain.com/?utm_source=newsletter&utm_medium=email  ترافیک یک خبرنامه ایمیل را ردیابی می کند.
و https://www.domain.com/?utm_source=twitter&utm_medium=tweet&utm_campaign=summer-sale ترافیک یک کمپین توییتر را ردیابی می کند.

نمونه های پارامتر URL

تا اینجا چند روش مختلف را پوشش دادیم که رشته های پرس و جو می توانند مفید باشند. اما کاربردهای رایج زیادی برای پارامترهای URL وجود دارد که در تصاویر زیر قرار داده ایم:

انواع پارامترهای یو آر ال

سایر پارامترهای یو آر ال به شرح زیر هستند:

لیست پارامترهای url

چه زمانی پارامترهای url به مشکلی برای سئو تبدیل می شوند؟

اکثر مردم توصیه می کنند تا حد امکان از پارامتر URL دوری کنید. دلیل آن این است که مهم نیست پارامترهای URL چقدر مفید هستند، آنها مشکلات کراول و ایندکس شدن ایجاد می کنند. پارامترهای URL با ساختار ضعیف و غیرفعال که محتوای صفحه را تغییر نمی دهند، می توانند URL های بی پایانی با همان محتوا ایجاد کنند. رایج ترین مشکلات سئو که توسط پارامترهای URL ایجاد می شود عبارتند از:

محتوای تکراری

از آنجایی که موتورهای جستجو هر URL را به‌عنوان یک صفحه جداگانه در نظر می گیرند، ممکن است چندین نسخه از همان صفحه که توسط پارامتر URL ایجاد شده است، محتوای تکراری در نظر گرفته شود. زیرا صفحه ای که بر اساس پارامتر URL مرتب شده است، اغلب بسیار شبیه به صفحه اصلی است. و برخی از پارامترها ممکن است دقیقاً همان محتوای صفحه اصلی را برگردانند.

اتلاف بودجه کراول

URL های پیچیده با پارامترهای متعدد، URL های مختلفی را ایجاد می کنند که به محتوای یکسان (یا مشابه) اشاره می کنند. به گفته گوگل، پهنای بایند خزنده ها ممکن است هدر برود یا در فهرست بندی تمام محتوای وب سایت دچار مشکل شوند.

رقابت درون سایتی کلمات کلیدی

نسخه های فیلتر شده URL اصلی همان گروه کلیدواژه را هدف قرار می دهند. این منجر به رقابت چندین صفحه برای کلمات کلیدی مشابه می شود. این می تواند موتورهای جستجو را در مورد اینکه کدام یک از صفحات رقیب باید برای کلمه کلیدی رنک بگیرد سردرگم کند.

تضعیف سیگنال های رتبه بندی

وقتی چندین URL با محتوای یکسان دارید، افراد ممکن است به هر نسخه پارامتری از صفحه لینک دهند. که ممکن است منجر به این شود که صفحات اصلی شما در کل رتبه خوبی نداشته باشند.

خوانایی ضعیف URL

 یک URL پارامتری، عملاً برای کاربران غیرقابل خواندن است. هنگامی که در SERP ها نمایش داده می شود، URL پارامتری غیرقابل اعتماد به نظر می رسد و باعث می شود کاربران کمتر روی صفحه کلیک کنند.

چگونه پارامترهای URL را برای SEO خوب مدیریت کنیم؟

بسیاری از مسائل سئوی سایت که در بالا ذکر شد به یک چیز اشاره دارند: خزیدن و ایندکس همه URL های پارامتر شده. اما خوشبختانه، سئوکاران در مقابله با یو آر ال های بیشماره که توسط پارامترها ایجاد شده، ناتوان نیستند. در اینجا چند راه حل وجود دارد که می توانید پیاده سازی کنید:

از لینک داخلی ثابت استفاده کنید

اگر وب سایت شما دارای URL های پارامتری زیادی است، مهم است که به خزنده ها سیگنال دهید که کدام صفحات نباید ایندکس شوند. برای این کار همیشه باید به همان صفحه اصلی لینک دهی انجام دهید. به مرور موتور جستجو متوجه خواهید شد که کدام صفحه اهمیت دارد.

یکی از نسخه های url را کنونیکال کنید

در صفحاتی که پارامتر url دارند، از تگ کنونیکال استفاده کنید و به مرورگرها نشان دهید که کدام نسخه، صفحه اصلی است. با این کار سیگنالی به کراولرها ارسال می شود که می فهمند کدام صفحه باید ایندکس شود.

کراولرها را بلاک کنید

اگر با مشکلات مربوط به بودجه کراول مواجه شدید، می توانید دسترسی کراولرها را به صفحات دارای پارامتر url بلاک کنید. برای این کار باید در فایل robots.txt، از دستور disallow استفاده کنید. فایل robots.txt قبل از خزیدن در یک وب سایت توسط ربات ها بررسی می شود. آن‌ها دستورالعمل های مربوط به اینکه باید از بررسی کدام صفحات اجتناب کنند را دنبال می کنند.

مدیریت پارامترهای URL برای سئو

یو آر ال های دارای پارامتر، فیلتر محتوا و ردیابی در سایت را آسان تر می کند؛ بنابراین ارزش دارد که در مواقع ضروری از آن ها استفاده کنید. شما باید به خزنده های وب اطلاع دهید که آیا URL‌ها را با پارامترها کراول کنند یا خیر. همچنین باید نسخه‌ای از صفحه را که با ارزش‌ترین است برجسته کنید. وقت کافی بگذارید و تصمیم بگیرید که کدام یک از URL های شما نباید ایندکس شوند. با گذشت زمان، خزنده های وب بهتر متوجه می شوند که چگونه صفحات سایت شما را پیمایش و ایندکس کنند. چنانچه در برنامه ریزی برای این کار نیاز به کمک داشته باشید، می توانید از خدمات سئوی مجموعه مارکتینگ اریس کمک بگیرید. 

نظرات