استراتژی محتوا چیست؟

کسب و کارها و مجموعه هایی که به صورت آنلاین فعالیت دارند، از محتوا به عنوان پلی بین خود و مشتریانشان استفاده می کنند. به این ترتیب سعی دارند، محصولات و خدمات خود را با مخاطبان به اشتراک بگذارند و از این راه به افزایش درآمد خود کمک کنند. محتوا در ایجاد حس نزدیکی به برندها و کسب و کارها و تجربه تعامل داشتن تأثیر مستقیم و مؤثری دارد. با این وجود میبینیم که بسیاری از مجموعه ها هزینه زیادی را صرف تولید محتوا و نگداری از آن می کنند که در نهایت هیچ نتیجه ای ندارد. دلیل آن به سادگی نداشتن استراتژی محتوای درست است. در این مقاله خواهیم دید که اهمیت استراتژی محتوا چیست و چگونه می تواند به بهبود وضعیت آنلاین کسب و کار کمک کند.

استراتژی محتوا چیست؟

تعریف استراتژی محتوا

اولین چیزی که بایددر مورد آن صحبت کنیم، تعریف استراتژی محتوا است. «یک استراتژی برای تولید محتوا، شامل برنامه ها و روندی است که منجر به تولید و رساندن پیام محتوایی مفید، قابل استفاده و تأثیرگذار در یک موضوع خاص یا مجموعه ای موضوعات می شود.»

چنین استراتژی جامعی، اطمینان حاصل می کند که هر بخشی از محتوا هدفی درست را دنبال کرده و حفظ می کند. به این ترتیب گفته می شود که چنین برنامه ای باید موارد زیر را در بر بگیرد:

  • هدف محتوا؛ شامل هدف کسب و کار و نیازهای کاربر
  • پاسخ به این سؤال که چه کسی صاحب اطلاعات است، آن را تولید، اندازه گیری و نگهداری می کند.
  • محتوا چگونه و کجا بهتر نیاز کاربر را پاسخ می دهد. یعنی چه قالبی باید داشته باشد، در چه کانالی منتشر شود، شکل، لحن، کلمات استفاده شده در آن و غیره چگونه باشد.
  • محتوا چگونه باید ساختاربندی، تگ گذاری و سازماندهی شود تا پیدا کردن آن راحت تر بوده و مشاهده متن آمار خوبی کسب کند.
  • محتوا چگونه منتشر شده و چگونه بخشی از تجربه کاربری می شود.

مقایسه استراتژی محتوا با تاکتیک های محتوایی

اغلب می بینیم که افراد استراتژی و تاکتیک را با یکدیگر اشتباه می گیرند. کپی رایتینگ، ساخت ویدیو، طراحی اینفوگرافیک و پست های شبکه های مجازی از انواع و تاکتیک های محتوایی هستند، بحث استراتژی متفاوت است. استراتژی موردی است که باید پیش از اجرای تاکتیک در نظر گرفته شود. درواقع همین برنامه و روند است که مشخص می کند چه تاکتیکی باید انتخاب شود.

متأسفانه اغلب مجموعه ها استراتژی را در وهله دوم قرار می دهند و بیشتر روی طراحی و ظاهر سایت خود کار می کنند. آن ها زمانی به فکر تولید محتوای حرفه ای برطبق اصول می افتند که دیگر دیر شده است. در چنین زمانی برای رسیدن به نتیجه مطلوب باید دو برابر تلاش کرد.

حالا که در مورد این نکته مهم صحبت کردیم، به سراغ فازهای استراتژی محتوا می رویم.

فازها و اجزای استراتژی محتوا چیست؟

برای برنامه ریزی جهت تولید محتوای کارآمد، 4 فاز وجود دارد که عبارتند از:

  • برنامه ریزی (Planning)
  • تولید (Creation)
  • نگهداری (Maintenance)
  • لغو انتشار (Unpublishing)

پیش از توضیح هر فاز، باید به این نکته اشاره کنیم که سه فاز اولیه در یک حلقه تکرار می شوند. فاز آخر یا لغو انتشار، بخش پایانی عمر محتوا است که رسیدن به آن مدتی طول می کشد.

فاز برنامه ریزی استراتژی محتوا

در طول فاز برنامه ریزی اولیه، لازم است سؤالات زیر را بپرسید:

  • در حال حاضر چه محتوایی داریم: باری بررسی این موضوع می توانید از ابزارهای گزارش دهی و آنالیز استفاده کنید.
  • محتوا تا چه اندازه برای کاربران و مجموعه مفید بوده است؟ قرار است چه کمکی کند؟ چالش ها، ریسک ها و موقعیت هایی که ایجاد کرده چه هستند؟

شما باید داده های موجود را برای درک سؤالات کاربر بررسی کرده و مشخص کنید محتوای جدید چگونه می تواند کمبودهای محتوای قدیمی را پوشش دهد. اگر لازم بود، روش های جستجوی دیگر را برای درک این موضوع به کار بگیرید. پس باید قاعده ای برای استراتژی محتوا داشته باشید که مشخص کند محتوا قرار است چه کاری انجام دهد. به یاد داشته باشید که تاکتیک ها می توانند تغییر کنند، اما استراتژی باید همیشه ثابت بماند.

انجام امور تولید محتوا در تیم انجام می شود، بنابراین مشخص کنید هر کدام از وظایف زیر به عهده چه کسی است:

  • چه کسی درخواست های مربوط به محتوا را ارائه می کند؟
  • چه کسی تخصص موضوعی دارد؟
  • چه کسی محتوا را تولید، بررسی و تأیید کرده و انتشار می دهد؟
  • چه کسی به درخواست های مخرب محتوا رسیدگی می کند؟

مهم نیست که تعداد کمی این وظایف را برعهده دارند یا یک تیم بزرگ. وظایف در یک استراتژی خوب، باید بر اساس زمان، دانش و توانایی های افراد به آن ها محول شود. از یک تقویم برای ویرایش و تولید محتوا استفاده کنید تا بخش های تولید، انتشار و نگهداری محتوا همکاری منظمی داشته باشند.

فاز تولید استراتژی محتوا

نباید کار را بار لحظه آخر بگذارید. تنها چیزی که باید در هنگام ضرب الاجل به آن فکر کنید، طراحی و شکل ظاهری انتا محتوا است. بنابراین برای اینکه محتوا به موقع در دست باشد، باید موارد زیر را در نظر داشته باشید:

  • چگونه مطمئن شویم در لحظه آخر فقط طراحی در جریان است؟

زمان انتشار وقت مرتب کردن محتوا نیست. بنابراین باید در استراتژی خود، قالب محتوا را تنظیم کنید. برای مثال باید از قبل بدانی که می خواهید پاراگراف ابتدایی چند کلمه باشد. تیترها چگونه باید پخش شوند. هر تیتر چگونه باید ارائه شود و غیره.

  • استانداردهای ویرایشی، قانونی و انتشار چه هستند؟

از همان ابتدا باید مشخص باشد که برای رسیدن به بهترین بازخوردهای تجربه کاربری، شیوه های ویرایش و انتشار باشد به چه شکلی باشند. ضمن اینکه اگر لازم است موارد قانونی خاصی برای انتشار در نظر گرفته شود، باید از ابتدا مشخص باشد. نه اینکه در حین انتشار متوجه شوید محدودیت هایی وجود دارد.

  • کاربر چه چیزی می بیند و در پشت صحنه چه اتفاقی می افتد؟

باید چک لیستی از نیازمندی های محتوای خود آماده کنید تا مدل محتوا مشخص شود. ساختار، معماری انتقال اطلاعات، متادیتاها، تگینگ ها و دسترسی پذیری در این بخش مشخص می شود.

  • محتوا بین کانال های مختلف چگونه تغییر می کند؟

کاربران ممکن است از کانال های مختلف به محتوای شما دسترسی پیدا کنند. باید از ابتدا مشخص کنید که چه تغییری در نوع محتوای هر کانال باید وجود داشته باشد. درواقع باید یک نقشه برای این کار در نظر بگیرید.

نگهداری از محتوا

فاز نگهداری از استراتژی محتوا

این فاز برای تعیین اینکه محتوا چه زمانی باید بازبینی شود در نظر گرفته شده است. همچنین مشخص می کند که چه زمانی باید ویرایش های لازم روی آن صورت بگیرد. برای تدوین استراتژی محتوا در این فاز باید موارد زیر را در نظر داشته باشید:

  • چه کسی مسئول نگهداری از محتوا است؟

برای این منظور باید تیمی از افراد داشت باشید که محتواها را بررسی کرده و برای محتواهایی که عملکرد ضعیفی دارند، برنامه ویرایش در نظر بگیرند.

  • هر چند وقت سایت خود را ممیزی می کنید و برای افزودن مطالب جدید به محتوای قبلی وقت می گذارید؟

معمولاً توصیه می شود که هر سه ماه محتواهای قبلی را بررسی کنید.  ضمن اینکه باید بررسی کنید که کلیدواژه های سایت شما چه وضعیتی دارند. آیا هنوز هم مانند گذشته سرچ آن ها بالا است یا لازم است تغییراتی در آن ایجاد کنید.

  • تغییرات چه وضعیتی دارند؟

پس از هر چرخه بازبینی، لیستی از محتواهای آپدیت شده و از رده خارج تهیه کنید. نتایج مختلف هر تاریخ بازبینی را کنار هم بگذارید و بررسی کنید که تغییراتی که ایجاد کردید، چگونه بر میزان درآمد، رضایت کاربران، موفقیت امور مختلف تأثیرگذار بوده اند.

فاز لغو انتشار در استراتژی محتوا

نگهداری از محتوا و بررسی مداوم آن، نشان می دهد که چه زمانی وقت حذف یک محتوای تاریخ گذشته و نامربوط می رسد. پاک کردن محتوای بی فایده، کاربر را به سمت درست هدایت می کند. برای اجرای این فاز، باید موارد زیر را در نظر داشته باشید:

  • چه کسی تصمیم نهایی را در پاک کردن محتوا میگیرد؟
  • چه کسی آن را از سیستم مدیریت محتوا پاک می کند؟
  • آیا باید آرشیوی از محتواهای لغو انتشار شده نگه داریم؟ چرا؟
  • تا چه مدت باید آرشیو را نگه داریم؟
  • چه منابع دیگری به این محتوا لینک داده اند؟ آیا باید ریدایرکت انجام دهیم؟
  • تبعات سئوی پاک کردن محتوا چیست؟

فاز برنامه ریزی استراتژی محتوا

تدوین استراتژی محتوای حرفه ای

تولید محتوای حرفه ای بر اساس اصول یک استراتژی درست، در ظاهر 4 فاز دارد. در عمل شما باید به صدها نکته توجه کنید. این نکات باید در هماهنگی با اصول سئوی تخصصی سایت باشند تا تعداد بیشتری مخاطب جذب کرده و در نهایت منجر به درآمدزایی بیشتر شوند. تدوین چنین برنامه ای که همه جانبه باشد، بهتر است با نظارت تیمی حرفه ای انجام شود. اگر نیاز به خدمات این حوزه دارید، کافی است با مجموعه مارکتینگ اریس تماس گرفته و مشاوره بگیرید. متخصصان حوزه مارکتینگ در این تیم آماده خدمت رسانی به شما هستند.

نظرات